yang dulu kala

Friday, December 31, 2010

welcome 2011!!!!!

hye korang!!!!!!!!!!!!!!

memandangkan ari ni ari yg ke 365 bersamaan ari yg terakhir dlm 2010..
so aku nk ucapkan --happy new year!!!!!!
welcome 2011 n babai 2010!!!!!!!!!!

2010 meninggalkan kita dgn seribu rasa antara suka dan duka..
dan moga kehadiran 2011 memberi seribu makna buat kita!!

so apa azam korang tahun ni?ke post pone lg azam thn lepas?kikiki...
sama la ngan aku ni ha... eh jap..de ke azam aku thn lepas erk?lupa lak.. =)
hahaha teruk kan aku nih?
so thn ni aku berazam..hurmm jap pk dl..hahaha..xtau la apa nk di azam kan thn ni..
we look n see what we can do for 2011..
hopefully its full with happiness then sadness..
tp xsedey xbest gak kan?btl x??
org kata biar la secukup rasa..ada manis, ada pahit, ada payau.. br la life namanya..hihi...

so 2010..
bg aku xde la best mana pown..tp ok la..thn ni aku byk gak berbakti kat family aku walaupun aku dah xde parents..sempat agi la aku menggumbirakan hati akak aku tuh yg xlebey xkurang dah menggantikan tempat arwah mak aku...bg dia happy pown dah cukup bg aku..ye la kdg2 kita terpaksa merungut dgn kehendak diaorg..bkn sengaja tp xperasan..hihi..insyaALLAH selagi diaorg bernafas kat mukabumi ni (bukan mukabuku k?) aku akan buat apa saje asal diaorg mampu tersenyum dgn aku..huhu..ye la aku ader diaorg je dah xde sape2 dah...psl aku no worries aku tau nk handle camne..=)

then 2010 ni gak membuat kan aku menjadi rapat blk ngan kengkawan skolah aku..yg dah lama lost contact..tp ngan adanya mukabuku (mekasih mukabuku!) aku kembali bersama mereka berkongsi suka dan duka! tu yg best!sbb selalunya aku hanya jumpa kawan yg bley kongsi suka je, time duka habuk pown tadak!haram jadah tol!

so hadirnya 2011 ni 
aku nk buat yg terbaik la utk life aku...memperbetulkan mana yg xbtl..mengumbirakan hati org keliling walaupun terpaksa melukakan hati sendri..ye la kdg2 selfish tu pown membahayakan diri sendri gak..so elok la kita give and take..buat mana yg termampu..janji seme org bahgia n bley tersenyum ngan kita..ye la dah tua2 ni nk apa lg ngan life ni kan selain dr happy together! eh silap happy dgn seme yg ada..baik family, kawan, opismate apa2 jelah..janji happy! =)

“Sebaik-baik manusia ialah yang banyak memberi manfaat kepada orang lain.”

(al-Qudha’i)



so korang lak? camne? apa yg best 2010 n apa yg korang nk buat dgn 2011 korang?
jgn sekadar menuruti hari2 yg membosankan tanpa melakukan sesuatu!

ok sebelum tertutup nyer tirai 2010 ni mari kita renungkan bersama 10 pesanan imam shafie..
(aku ni xde la baik sgt tp xsalah tuk kita berkongsi bersama supaya sama2 dapat manfaatnyer!wallahu'alam)

10 PESANAN IMAM SHAFIE YANG PERLU DIIKUTI

Sebelum Imam Shafie wafat, beliau sempat berpesan kepada muridnya serta umat islam umumnya. berikut adalah kandungan wasiat tersebut: 

"Barangsiapa yg ingin meninggalkan dunia dlm keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan 10 perkara:



  • Hak kpd diri: mengurangkan tidur, mengurangkan makan, percakapan dan berpada-pada dgn rezeki yd ada.
  • Hak kpd malaikat maut: mengqadakan kewajipan2 yg tertinggal,mendapatkan kemaafan dr org yg dzalimi, membuat persediaan utk mati dan merasa cinta kpd ALLAH
  • Hak kpd kubur: membuang tabiat suka mneabur fitnah, tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat tahajjud dan membantu org yg dizalimi.
  • Hak kpd Munkar dan Nakir : tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.
  • Hak kpd mizan(neraca timbangan amalan pada hari kiamat): menahan kemarahan, byk berzikir, mengikhlaskan amaln dan sanggup menahan kesulitan.
  • Hak kpd sirat(titian yg merintangi neraka pada hari kiamat): mmbuang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman dan suka berjamaah.
  • Hak kpd Malik(malaikat penjaga neraka): menangis lantaran takutkan ALLAH s.w.t, berbuat baik kpd ibu bapa, bersedekah ketika terang-terangan serta sembunyi dan memperelokkan akhlak.
  • Hak kpd Ridhzuan(malaiakt penjaga syurga): merasa redha kpd qadha’ ALLAH, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat ALLAH dan bertaubat dr melakukan maksiat.
  • Hak kpd Nabi MUhd SAW: berselawat ke atasnya, berpegang dgn syariat, bergantung kpd al sunnah (hadith), menyayangi para sahabat dan bersaing dlm mencari kelebihan dari ALLAH.
  • Hak kpd ALLAH s.w.t: mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan

sumber : http://tazkirah.wordpress.com/



happy new year!






4 comments:

  1. hye.. td dh baca komen u at my blog.. nak checklist tu bole copy kt my blog.. but if u want the real soft copy sy send kt awk via email k.. kne godek2 kat dlm external hrdsk...hehe..

    ReplyDelete